10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ
Tarih: 10.12.2019 | Okunma Sayısı: 845

ORDU BAROSU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU

 

               10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

 

 

Basına ve Kamuoyuna,

 

Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü,

İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin kabul edilişinin 71. yılı

 

İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948’den bu yana her 10 Aralık’ta kutlanan gündür.


Temel Hak ve Hürriyetler noktasında ülkemizde son yıllarda yaşanan gelişmeler önemli ve  umut vericidir. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının tanınması, temel hak ve hürriyetler noktasında önemli bir adım olmuş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuruların ciddi şekilde azalmasını ve meselelerin iç hukuk yoluyla çözülmesini sağlamıştır. Ancak ülkemiz, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini, Avrupa İnsan Hakları Bildirgesini ve temel hak ve hürriyetlerle ilgili diğer uluslararası sözleşmeleri kabul etmiş ve taraf olmasına rağmen, insan hakları ihlalleri konusunda maalesef sıkıntılar yaşamaya devam etmektedir. Özellikle, Anayasamızda temel bir hak olarak yer almasına rağmen, toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkında ülkemizde uygulanan sıkı tedbirler, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapanlara güvenlik güçlerinin yaptığı müdahaleler ciddi hak ihlallerine neden olabilmektedir. Diğer taraftan yargılamaların hala makul sürelerde tamamlanamaması, Yargı Bağımsızlığı konusunda gerekli önlemlerin alınmaması ve reformların hızlıca hayata geçirilmemesi adil yargılanma hakkı açısından sıkıntılara yol açmaya devam etmektedir. Yine ülkemizde son yıllarda artan kadına karşı şiddet ve cinsel istismar olayları, bu alanlardaki yasal düzenlemelerin yetersizliğine işaret etmekte, uluslararası sözleşmelerin öngördüğü şekilde yasal düzenlemelerin yeniden ele alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Her birey insan hakları konusunda, temel hak ve hürriyetlerini bilme noktasında yeterli bilgiye ve bilince sahip olmalıdır. Bu bilincin oluşturulması konusunda, ilgili kurum, kuruluş ve kurulların, tanıtıcı, eğitici faaliyetlerde bulunması, bireylerin hakları konusunda bilgilendirilmesi önemlidir. Bu eğitimlerin de bireylere okul çağında iken verilmesi, eğitim politikalarının bu doğrultuda şekillendirilmesi, bilinçli ve haklarını bilen bir toplum oluşturulması açısından önemli ve değerli bir adım olacaktır.

Bu vesileyle herkesin 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününü kutlarız.

 

                                    ORDU BAROSU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.