ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI
2017 YILI
13. GELENEKSEL FUTBOL TURNUVASI
ORGANİZASYON KATILIM VE OYUN KURALLARI
Ordu Barosu Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen Geleneksel Futbol Turnuvasının organizasyonunu yapmak, turnuvanın yönetimi, idari ve disiplin konularında her türlü kararı almaya yetkili olmak üzere “düzenleme kurulu” oluşturulacaktır. Bu kurul, turnuvanın başlangıcından bitimine kadar ortaya çıkacak her türden sorunun çözümü amacıyla kurulmuştur. Buna göre aşağıda yazılı kurallar, turnuvanın tabi olacağı kurallardır.
1-Takım, Oyuncu Sayısı ve katılım: Her takım en az 8 en fazla 12 oyuncudan oluşacaktır. Turnuvaya katılım ücreti her bir takım için 400,00 TL olup, katılım ücretleri takım listesi ile birlikte belge karşılığı teslim edilir. Katılım ücretinin teslim edilmemesi veya eksik teslim edilmesi halinde ilgili takım turnuvaya dahil edilmeyecektir.
2-Oyuncular: Oyuncuların (stajyerler dahil olmak üzere), avukat, hakim, savcı, adliye personeli, infaz koruma memuru ve avukat katibi olmaları şarttır. Avukat katiplerinin en geç 31.12.2016 tarihinden önce SGK’lı olması ve SGK kaydının turnuva süresince devam etmesi gerekmektedir. Takım kadrolarında avukat katiplerinden (en az 1’i kaleci olarak oynatılmak şartı ile) en fazla 3 oyuncu olabilir. Polis, jandarma gibi kolluk görevlileri adliyede görev yapsa dahi takım listelerinde yer alamaz. Düzenleme Kurulunun, daha önceki turnuvalarda sportmenlik ve dostluk ile bağdaşmayan hareketlerin yapılması gerekçesi başta olmak üzere takım listeleri üzerinde her zaman her türlü değişikliği (oyuncu silme, değiştirilmesini isteme, takımı turnuvaya almama, ihraç etme vs.) res’en ve/veya talep üzerine yapma yetkisi vardır.
3-Oyun: Karşılaşmalar bir kaleci olmak üzere toplam 8 oyuncu ile oynanır. Karşılaşmalara 5 oyuncudan az kadro ile başlanamaz. Karşılaşmalar esnasında oyuncu sayısı 5 ‘in altına düşerse ilgili takım aleyhine maç tatil edilir, takım hükmen (3-0) yenik sayılır. Sonucu düzenleme kurulu tescil ve ilan eder.
4-Oyun Süresi: Maçlar 25’er dakikalık iki devre halinde oynanacak olup, devre arası 5 dakikayı geçmeyecektir. Her takım maç saatinden en az 10 dakika önce sahaya gelecektir. Maçın başlama saati geldiği halde takımlar oyuna başlama yeter sayısı kadar oyuncu ile sahaya çıkamadıkları takdirde hakem tarafından diğer takım lehine olmak üzere hükmen mağlup sayılır.
5-Oyuncu Değişikliği: Hakemin iznini almak kaydıyla ve oyunun durduğu bir sırada oyuncu değişikliği yapılabilir. Oyuncu değişikliği konusunda bir sınırlama yoktur. Her takım istediği kadar oyuncu değişikliği yapabilir. Çıkan oyuncu tekrar oyuna girebilir. Oyun başladıktan sonra ihraç edilen bir oyuncu yerine başka bir oyuncu alınamaz. Oyuna girsin veya girmesin saha içinde hatalı davranışta bulunan bir yedek oyuncu diğer oyuncular gibi aynı cezalara çarptırılır. Maçlar başlamadan önce her takım maç kadrosunu hakem ya da gözlemciye vermek zorundadır. Kadroda bulunmayan oyuncu daha sonradan oyuna giremez. Aksi takdirde 8. maddenin “c” bendi uygulanır.
6-Oyuncu Teçhizatı: Oyuncular maçlarda tek tip numaralı forma, aynı renk şort giyip, aynı renk tozluk kullanılacaktır. Forma temin edemeyen takımlar komitenin sağladığı tektip yelekleri kullanabileceklerdir. Maç sırasında halı sahada futbol oynamaya elverişli ayakkabı giyilmesi zorunludur (plastik dişliler hariç olmak üzere dişli krampon giyilmesi yasaktır). Teçhizatı tam olmayan oyuncu oyuna iştirak edilmeyecektir.
7-Oyun Kuralları: Maçlar hali hazırda geçerli olan futbol müsabaka yönetmeliği ve uluslararası futbol oyun kuralları esaslarına uygun olarak oynanacaktır.
a)Galibiyete 3 beraberliğe 1 puan verilecek, gol averajı uygulanacaktır. Puan eşitliği halinde derecelendirmeye sırasıyla puan, kendi aralarında yaptığı maç sonucu, averaj, atılan fazla gole göre karar verecektir.
b)Maçlarda off-side, taç atışı kuralları uygulanmayacaktır. Köşe vuruşu ve aut atışları genel kurallara tabidir.
c)Elemeye tabi tek maçlarda, maçın normal süresi berabere biterse 10 ar dakikalık iki devre halinde uzatma dakikaları oynanacaktır.
d)Uzatma sonucunda da beraberlik bozulmaz ise seri penaltı atışlarına geçilir. Hakemin belirleyeceği kalede penaltı atışları kullanılır. Penaltı atacak oyuncuların (maç bittiği anda oyunda olan oyunculardan olmak kaydıyla) listesi hakeme verildikten sonra, hakem hangi takımın atışlara başlayacağını belirler. Penaltı atışı sırasında penaltıyı atacak oyuncu, rakip takım kalecisi ve hakem dışında atış yapacak oyuncular sıralarını diğer kalenin olduğu yarı sahada beklerler. Her takım 5 penaltı atışı kullanır, üstünlük sağlayan takım galip ilan edilir. 5 penaltı atışları sonunda da eşitlik bozulmazsa takımlara eşitlik bozuluncaya kadar birer/seri penaltı atışı hakkı verilir. Bir oyuncunun birden fazla penaltı atma hakkı yoktur.
e)Tüm oyuncular penaltı atışını yapmasına rağmen eşitlik bozulmazsa penaltı atışlarına eşitlik bozuluncaya kadar devam edilir. Bu durumda daha önce penaltı atışı yapan oyuncular tekrar atış yapabilir.
f) Serbest ya da çift vuruşlarda rakip oyuncuların topa olan mesafesi 5 metre olup hakem tarafından sağlanır.
8-Cezalar: Disiplin cezalarıyla ilgili kararları başvuru üzerine ya da re’sen düzenleme kurulu verir.
a)Karşılaşmadan ihraç edilen bir oyuncu bir sonraki karşılaşmada oynatılamaz.
b)Hakem raporuna göre düzenleme kurulu tarafından birden fazla maç ya da turnuvadan süreli veya süresiz ihraç cezası verilebilir.
c)İhraç edilen kart cezalısı oyuncuyu bir sonraki maçta oynatan takım hükmen yenik sayılır.
d)Katılan takımların isim listesinde gösterilmeyen oyuncu oynatıldığı takdirde o takım turnuvadan ihraç edilir, katılım payı geri verilmez. Tüm puanları silinir. Liste dışı oyuncu oynattığı maç aleyhine 3-0 olarak tescil edilir. Önceden oynadığı maçların tescilli sonuçları rakip takım açısından değişmeyerek aynı kalır.
e) Turnuvaya katılan her takım kendi seyircisinin spor ahlak ve anlayışına sığmayan hareketlerinden sorumludur. Bu konuda düzenleme kurulu ilgili takımın turnuvadan ihracına da karar verebilir.
f)Maçlar ve oyuncular ile ilgili yapılacak itirazlar, takım kaptanları tarafından yapılacak ve mutlaka yazılı olacaktır. Düzenleme Kurulunun itiraz üzerine veya re’sen verdiği karar kesindir.
g)Meşru mazeretleri olmaksızın her iki takım bir karşılaşmalarına yeterli oyuncuyla katılmadıkları veya hiç gelmedikleri takdirde, o maç nedeniyle her iki takımın da üçer puanı silinir. Erteleme yapılmaksızın maç bu şekilde tescil edilir. Eğer bir takım yukarıda belirtilen şekilde maça çıkmazsa, o takım hükmen mağlup ilan edilir, maç sonucu rakip takım lehine 3-0 olarak tescil edilir. Geçerli mazeret belgelendirilir ve Düzenleme Kurulunca mazeret haklı sayılırsa erteleme maçına karar verilebilir. İki takımın karşılıklı anlaşması ve düzenleme kurulu tarafından uygun bulunması halinde fikstüre göre olağan tarih, saat ve yerde yapacakları maçlar başka bir tarihte saatte ve yerde düzenleme kurulunca görevlendirilecek gözlemci refakatinde yapılabilir.
h)Turnuvaya katılan oyuncular kendi sağlık kontrollerini yaptırmak zorunda olup, muhtemel sakatlık ve sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınması durumunda tertip komitesinin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
ı)Turnuvaya katılan takımlar bu kuralları kabul etmiş sayılırlar. Takımların kurallara turnuva sırasında itirazları söz konusu değildir. Ancak Düzenleme Kurulu yetkileri ve hakları saklıdır.
9-Kurulun Çalışma Usul ve Esasları:
a-Düzenleme Kurulu, üyelerden herhangi birinin isteği ile her zaman; turnuva ile ilgili herhangi bir itiraz veya şikayet sebebiyle müracaat edilmesi halinde vakit geçirmeksizin (mümkünse 24 saat içinde) toplantı yapar. İtiraz ve şikâyet süresi müsabaka saatinden itibaren 24 saat olup bu süreyi geçen itirazları kurul gerekli görürse her türlü süre geçmesine rağmen işleme tabi tutabilir.
b-Karar alınabilmesi için en 3 üyenin toplantıya katılması gerekir. Kararlar toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır. Disiplin Kurulu, itiraz üzerine veya resen verilen kararı gerekirse değiştirebilir veya kaldırabilir.
c-Toplantı telekonferans yoluyla yapılabilir. Oyların eşitliği halinde kurul başkanı avukatın oyuna üstünlük tanınır.
d-Düzenleme Kurulunun gerekirse kuralları değiştirme veya turnuva ile ilgili her türlü karar alma yetkisi vardır.
e-Düzenleme Kurulunun kararları kesindir.
10-Gruplardan Çıkma Ve Eşleşme Şartları:
Gruplarda ilk 2 sırayı alan takımlar bir üst tura çıkarlar.
En iyi üçüncülerin belirlenmesinde öncelik takımların aldıkları puanlardır. Puanların eşitliği halinde önce kendi aralarındaki averaj, sonra genel averaj, averaj eşitliğinde genel olarak en fazla gol atan takım diğer takıma öncelik taşır. Bütün koşulların eşitliği halinde kura sonucunda üst tura çıkan takım belirlenir. Aynı grupta yer alan takımlar çeyrek final eşleşmelerinde birbiri ile eşleşemezler. Çeyrek final maçları tek maçlı eliminasyon sistemi ile yapılarak yarı finale çıkacak dört takım belirlenir.
Yarı final eşleşmeleri çekilecek kura sonucunda belirlenir. Yarı final maçları tek maçlı eliminasyon sistemi ile yapılarak finale çıkacak iki takım ile üçüncülük dördüncülük maçı adayları belirlenir.
(mevcut guruptan çıkma ve eşleşme durumu 12 takım ve 4’erli 3 grup olacağı değerlendirmesi ile yapılmıştır)
Final maçı ile üçüncülük dördüncülük maçı tek maç olarak aynı gün yapılır.
İlk olarak üçüncülük dördüncülük maçı daha sonra final maçı yapılır.
Turnuvaya katılacak takım sayısına göre grup sayıları, üst tura çıkma şartları ve eşleşme biçimleri düzenleme kurulu tarafından değiştirilebilir.
DÜZENLEME KURULU
Başkan : Av.Ahmet KARAMUSTAFA
Bşk. Yard. : Av.Gökhan ÇAKIR
Üye : Av.Hüseyin Volkan GÜNGÖR
Üye : Av.Uğurtan KILIÇ
Üye : Av.Yunus YÜRÜK
Üye : Av.Türker TÜRKYILMAZ
Üye : Av.Emrullah ZÖSOY
Üye : Av. Muammer SERİN
Ordu Barosu Düzenleme Kurulu Olarak Sporun Dostluk, Barış Ve Kardeşlik Duygularını Pekiştiren Bir Faaliyet Olduğunu Hatırlatır; Şimdiden Tüm Katılımcılara Teşekkür Eder, Başarılar Dileriz.