5 NİSAN 2022 BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.04.2022 | Okunma Sayısı: 468

5 NİSAN 2022 BASIN AÇIKLAMASI

Değerli meslektaşlarım, dostlarım, yol arkadaşlarım,

Hepinizi Ordu Barosu Başkanlığı ve şahsım adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sayın basın mensupları hoşgeldiniz, saygılarımı sunuyorum.

Bugün 5 Nisan avukatlar günü!

Savunma makamı adıyla yargının en kutsal kürsüsündeyiz. Öyle ki, biz olmazsak adalet olmaz. Yargıcılardan ve sorguculardan ibaret bir hukuk, hukuk değildir. Bizler, bağlı ve bağımlı olmayanlarız. Bizler, hukuku ayakta tutan en büyük gücüz.

Bu gücümüzü Avukatlık Yasamızdan ve bu yasaya ruh veren evrensel adalet duygumuzdan alıyoruz. Kamu hizmeti yaptığımızın bilincinde ama özgürce hukuki bilgilerimizi ve tecrübelerimizi adalet hizmetine, kişilerin ve toplumun yararlanmasına sunuyoruz, sonsuza kadar sunmaya devam edeceğiz.

Tarihimiz boyunca iktidar sahipleri ve kendini güç odağı zanneden zamanının söz sahipleri ile girdiğimiz mücadelelerde daima haklı çıktık. Çünkü “insan hakkı” denilen, yüzlerce yıl bedeli ödenip kazanılan bu kıymetli hakkı  ‘güçlüye karşı zayıfı savuna savuna ’ elde ettik.

Taraf tutmaya gerek yoktur, zamanın klişe siyasetine bulaşmaya da gerek yoktur. Siyasetimiz evrensel adalet duygusunun tecellisi, insan olmanın gereklerine duyulan saygı, hukukun herkes için gerekliliği ve üstünlüğü olduğu müddetçe sonuçta kazanan olacağız.

İşte biz bu duygulara sahip olmayanların karşısındayız. Adaleti sadece kendisi için isteyenlerin, insan haklarınla saygı duymayanların, hukuku kendi ihtiyaçlarına ve arzularına göre eğip bükenlerin karşısındayız. Ve onlarla mücadele ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz.

Ordu Barosu olarak da  motivasyonumuz budur.  “daima adalet, daima adalet ” “kadın için, çocuk için, erkek için, halk için, herkes için adalet”

Kanun, Baromuza demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma görevini yüklemiştir. Biz de bu görevin bilincindeyiz. Görevimizi tarafsız ve bağımsız yapıyoruz.

Fakat !

Bizim tarafsız ve bağımsız olmamız yetmez. Yargının tüm unsurları ile birlikte bağımsız ve tarafsız olması su kadar , ekmek kadar önemli ve gereklidir. Bugün yaşadığımız ve tüm toplum olarak hissettiğimiz güvensizlik Türk Yargısının durduğu yerden kaynaklanmaktadır. Adalet mahkemelerde değil, sosyal medyalarda, televizyon programlarında aranmaktadır.

Öldürülmekteyiz, tehdit edilmekteyiz. Avukata yönelik şiddetin sıradanlaştığı bir dönemdeyiz.  Avukatı ayağına çağıran holding patronlu diziler, makamından ve parasından güç alarak bir avukata emir yağdırabileceğini zannedenler ,   mahkeme salonlarında avukatları hedef gösterenler ve televizyonlara çıkarak mesleğimizi dizayn etmeye çalışan siyasiler yüzünden şiddetin hedefi haline geldik.

Avukatlık ücretleri, CMK ve Adli Yardım Ücretleri yerinde sayıyor. Emeğimizin, mesaimizin karşılığını almadan çalışmaya zorlanıyoruz. Yıllardır söylüyoruz, dilekçeler yazıyoruz, raporlar hazırlıyoruz, ilgililere sunuyoruz, ilgilenmiyorlar.

Kamu avukatlarının ek gösterge, mobbing ve mesleki bağımsızlıklarının korunması sorunu hala çözülmedi.

Bağlı çalışan avukatların ücret ve özlük hakları kanuni bir statüye bağlanmadı.

Stajyer avukatlar eşit nitelikteki diğer hukuk mesleklerinin stajyerleri ile eşit koşullara sahip değil.

Hukuk fakültelerinin barolara danışılmadan, ihtiyaç ve kontenjan gözetilmeden artırılması nitelik kaybına neden oluyor.

Tüm bu sıkıntılar varken bir de “çoklu baro” adı altında meslektaşlarımızı bölmek istediler.

Ama biz birlikteyiz, bu sorunların çözümü için bir ve beraberce mücadele edeceğiz. Ordu Barosu Başkanı olarak size söz veriyorum. Mesleğimizin itibarını korumak, meslek düzenini, saygınlığını, ahlakını ve güvenini sağlamak için elimden geleni ardıma koymayacağım. İstişare ise; istişare ile, mücadele ise; mücadele ile.

SEVGİLİ MESLEKTAŞLARIM,

AVUKATLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!

İYİ Kİ AVUKATIZ ,İYİ Kİ VARSINIZ .

Av.Sibel TORUN

Ordu Barosu Başkanı