5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ ÇELENK SUNMA VE BAŞKANIMIZIN KONUŞMALARI
Tarih: 5.04.2019 | Okunma Sayısı: 1283

05 Nisan 2019 Avukatlar Günü

Baro Başkanımızın Konuşma Metni

         Protokolün, siyasi partilerimizin, meslek ve sivil toplum örgütlerinin çok değerli temsilcileri, değerli meslektaşlarımız, değerli katılımcılar, hanımefendiler ve beyefendiler, basının değerli mensupları,  hepinizi şahsım ve Ordu Barosu tüm kurulları adına saygı ile selamlıyor, 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle düzenlediğimiz bu törene katılımınız için teşekkür ediyorum.

         Öncelikle demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı, yargı erkinin asli ve kurucu unsuru olan savunma makamını temsil eden tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyor, kuruluşumuzdan bu yana baromuza kayıtlı olarak görev yapmış ve ebediyete intikal etmiş başta başkanlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, eşsiz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Emekli olanlara uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum.

         Sözlerime başlamadan önce, güncel olması nedeniyle, 31 Mart yerel seçimlerinin ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, seçilen tüm yöneticilerimize başarılar diliyorum. Henüz sonuçları kesinleşmeyen şehirlerimizde hukuk kurallarının, Yüksek Seçim Kurulunun geçmiş dönemler yerleşik içtihatları da dikkate alınarak tam ve eksiksiz uygulanmasını ve sürecin uzamadan neticelendirilmesini, sandığa yansıyan seçmen iradesinin hukuken de tescilini diliyorum.

         Her sene bu kürsüden hukuk sistemimiz ve mesleğimiz ile ilgili sorunları ve görüş önerilerimizi dile getiriyoruz.

  Keşke ülkemizde yargıya ait sorunlar olmasa şiirler okusak, türküler söylesek. Ufuk açıcı toplantılar yapıyor olsak. Ama maalesef, ortada bir yargı sorunu var, savunma sorunu var, dolayısıyla geciken bir adalet sorunu var. Adalete güven endeksinde çok ciddi düşüşler var. Ulusal ve uluslararası araştırmalar, karşılaştırmalar ve istatistikler bunu açıkça ortaya koyuyor.

  Ne diyor şair;

Ekmek, su, aş bulmak gecikebilir.

Temele taş bulmak gecikebilir.

Devlete baş bulmak gecikebilir.

Adalet gecikmez tez verilmeli.

 

Hepimizin malumudur ki; “Güçlü olmakla adalet sağlanmaz; adaleti sağlamakla güçlü olunur.” Bir devlet ancak ve ancak hukuk ile adalet ile varlığını ilelebet sürdürebilir.

Adaletin varlığının göstergesi yargılama safhasının hukuk çerçevesinde olmasıyla mümkün olur. Tüm zamanlarda üç temel erk olan Yasama, Yürütme, Yargı’dan alanına en çok göz dikilen, müdahale edilmek istenen “Yargı” olmuştur.

         Çok bilinen bir ifadeyle “Adalet Mülkün temelidir”. Adaleti ise devletin üç erkinden biri olan yargı erki tecelli ettirmektedir.

  Unutulmamalıdır ki Erkler içinde “Yargı”nın, Yargı içinde “Savunma”nın güçlenmesi ve olması gerekene evrilmesi, neticede adaletin tecellisi, sadece avukatların değil toplumun tamamının inanç ve çabasıyla mümkün olacaktır.

         Avukatlık kanununun 1. maddesinde " Avukatlar yargının kurucu unsuru olup, bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder" denilmektedir.  Yine Avukatlık Kanunu'nun 76. maddesi " Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını korumak" görevini açık bir şekilde barolara vermiş bulunmaktadır. Bu sebeple toplumdaki tüm hukuk ve insan haklan ihlallerine avukatlar ve barolar yasal olarak taraf ve müdahildir, müdahil olmak zorundadır.

         Biz, avukatlar olarak bağımsız ve adil yargının, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafındayız. Güçlünün değil haklının yanındayız. Anayasanın 2. Maddesinde belirtilen Atatürk ilkelerine bağlı, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin yanındayız. Devletimizin ve rejimin yılmaz savunucularıyız.

 

  Değerli Meslektaşlarım, Saygıdeğer Konuklar,

 

         Yıllardır tartışılan, birçok taslağı bulunan yeni avukatlık kanununun, barolar ve akademisyenlerin de görüşleri alınarak çağdaş, özgürlükçü, demokratik kurallar içerecek şekilde meclisten geçirilerek yasalaşmasını,  yeni kanunda mutlaka staja ve mesleğe kabulde sınav sisteminin getirilmesini, hukuk fakültelerinin sayılarının azaltılıp, kalitelerinin artırılmasını, kamu hizmeti gören savunma makamının, serbest meslek olma özelliğinden kaynaklanan idari ve mali hususlar ayrık almak üzere, yargının diğer erkleri ile eşit ve eşdeğer haklarla donatılmasını, CMK ücretlerinin asgari ücret tarifesi ile eşit hale getirilmesini, adl, yardım ücreti ödemelerindeki uzun süreli gecikmelerin önüne geçilmesini kamu avukatlığı yapan meslektaşlarımızın da ek gösterge planlamasına dahil edilmesini talep ediyoruz.     

         Barolarımızın ve Barolar Birliğimizin çabaları ile uzun yıllardır dile getirilen bu sorunlar nihayet Adalet Bakanlığı ve devlet bürokrasisince de kabul görmüş, yapılan açıklamalarda yapılması planlanan “Yargı Reformu” kapsamında dikkate alınacağı ifade edilmiştir. Kendisi de bir avukat olan, meslektaşımız olan Sayın Adalet Bakanının bu sözlerinde samimi olduğuna inanıyor ve bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz.   

         Bu duygu ve düşüncelerle, tüm meslektaşlarımın Avukatlar Gününü tekrar kutluyor,  katılımınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

         HERKES İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT&S230;

         05.04.2019

 

                                                                                              Av. Haluk Murat POYRAZ

                                                                                            Ordu Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

23.11.2024
AV. BİRSEN UÇAR
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.