Ahzu Kabz Yetkisi Hakkında
Tarih: 22.03.2012 | Okunma Sayısı: 6280

Bilindiği üzere; 1086 sayılı HUMK. nun 63’üncü maddesinde yer alan davaya vekâlette özel yetki verilmesini gerektiren hallere, kapsam itibariyle daha da genişletilmek suretiyle 6100 sayılı HMK. nun 74’üncü maddesinde yer verildiği, 1086 sayılı HUMK nun 63’üncü maddesinde belirtilen “mahkümünbihi kabız” (hükmolunan şeyi teslim alma) yetkisine 6100 sayılı HMK. 74’üncü maddesinde yer verilmemesi nedeniyle de bu husus için özel

yetki verilmesi gerekmemektedir.

Uygulamada yerleşmiş deyişle AHZU kabz (mahkümünbihi kabız - hükmolunan şeyi teslim alma) yetkisinin özel yetkiyi gerektirmemesi nedeniyle, vekâlet veren iş sahiplerine bu yetkinin verilip verilmediğinin sorulmasına ve vekâletnameye de yazılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu nedenle Vekaletnamaelerde Ahzu Kabz ibaresi bulunmasa dahi Ahzu Kabz sonucu doğurabilmekte, ancak vekalet veren Müvekkillerin bu yetkiyi vermek istemedikleri takdirde vekaletnamede bu hususun belirtilmesi gerekmektedir.
Meslektaşlarımıza duyurulur.