KAMUOYUNA
Tarih: 6.07.2024 | Okunma Sayısı: 141
GÜÇLÜ BİR AİLE ANCAK EŞİT VE KİMLİKLERİ KONUSUNDA ÖZGÜRCE KARAR VEREBİLEN BİREYLERLE MÜMKÜNDÜR.

Evlenen kadının kocasının soyadını alacağını öngören TMK m. 187 hükmü, 22 Şubat 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş, 28 Nisan 2023'te Resmi Gazete’ de yayımlanan iptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girmiştir. Medeni kanunun Anayasa’ya aykırılığının giderilmesinin yolunu açan bu kararı hukuk çevresinde memnuniyetle karşılamış olsak da sürecin ancak eşitlik ilkesine uygun yeni bir kanun düzenlemesiyle mümkün olabileceğinin altını çizmiş yasama organının bu konuda hassasiyet göstererek hem yargı kararına hem de Anayasa’ya uygun bir düzenleme yapacağı temennisinde bulunmuştuk.

Ancak görüyoruz ki 9.yargı paketindeki düzenlemeyle beraber bir kere daha normlar hiyerarşisi hiçe sayılmış Anayasa’nın üstünlüğü bir kenara bırakılarak hukuki değil ideolojik bir kanun teklifi oluşturulmuştur. Bu teklifin gerekçesinde aile, erkeğin soyadına indirgenmiştir. Erkek olan eşi, kadın olan eşin üstünde konumlandıran ve aile olmak için kadının kimliğinden feragat etmesini bekleyen söz konusu zihniyet ailede kadına yönelik pek çok şiddet türünün yaygınlaşmasına ve ağır sonuçlar vermesine neden olan bakış açısıyla aynı temele dayanmaktadır. 

Güçlü bir aile olgusunun ancak eşit ve kimlikleri konusunda özgürce karar verebilen bireylerle mümkün olabileceğinin altını çiziyor, kanunların ise Anayasa’ya bağlılıkla yargı kararlarına riayet ederek bu olguyu koruması gerektiğini savunuyoruz. Yasama organını bu ilkelere uygun şekilde hareket etmeye ve hukuk devleti olmanın gerekliliğini yerine getirmeye davet ediyoruz.

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI

ETKİNLİK TAKVİMİ

16.09.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.