TÜRK MEDENİ KANUNUN KABULÜNÜN 97. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 17.02.2023 | Okunma Sayısı: 517
TÜRK MEDENİ KANUNUN KABULÜNÜN 97. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

17 Şubat 1926 yılında  yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun’u; çağdaşlığı ve laikliği temel alan, miras hukuku, aile hukuku ve eşya hukuku kuralları ile vatandaşların haklardan eşit yararlanmalarını sağlayan temel bir kanundur. Kadın erkek eşitliğini getiren, çok hukukluluğu kaldıran, yurttaşların haklarını güvenceye alan Cumhuriyet tarihinin en büyük devrimidir. 

Türk Medeni Kanun’u özellikle kadın haklarının güvencesi olmuştur. Ailede kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, evlilikte resmi nikahın zorunlu hale getirilmesi, tek eşle evlilik esası, kadınların tanıklık yapma, boşanma ve miras konularında erkekle eşit birey haline getirilmesi, hakim kararı ile boşanma, evlilikte yaş sınırı gibi düzenlemeler getirilerek kadın ve erkeğin özgür ve eşit yurttaş olduğu hukukumuza yerleştirmiştir. Kadın hakları konusunda adeta bir milat olan Türk Medeni Kanunu ülkemizin aydınlık yüzü ve kadın yurttaşların güvencesi olmuştur.  

Aile içi kadın şiddetinin tırmandığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yok sayıldığı bu günlerde Medeni Kanun’un kabulüyle elde edilen ve Yeni Medeni Kanun’un kabulüyle daha da genişleyen kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak her türlü söylem, eylem ve yasal değişikliklerden uzak durulmalıdır. 

Ordu Barosu olarak; Türk Medeni Kanununun kabulünden bugüne kadar elde edilmiş kazanımlarına sahip çıkacağımızı, özellikle kadınların edinilmiş haklarına karşı yapılmaya çalışılan değişikliklerin karşısında duracağımızı Cumhuriyetimizin kurucu felsefesine bağlı kalarak mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Türk Medeni Kanununun kabulünün 97. Yıl dönümünde minnet ve saygıyla anıyoruz.

Ordu Barosu Başkanlığı

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.